Com actuar davant d´un grup d´infants que, de cop i volta, comencen a tenir diarrees hemorrà giques, els ronyons fallen i estan en perill de mort? Per què una cà rrega de cobertes de pneumà tics de segona mà importats de l´altra banda de món pot comportar l´aparició de greus malalties infeccioses a casa nostra? Què fem quan apareix sobtadament un virus totalment desconegut, contra el qual no tenim tractament, i que posa en crisi el món sencer?
La salut pública i els salubristes, especialment els epidemiòlegs, són protagonistes habituals en els nostres mitjans informatius i en les nostres converses. Però, sabem realment que és la salut pública i qui són els salubristes?
Joan Guix, exsecretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i expert acadèmic en medicina preventiva i epidemiologia, ens explica, mitjançant el relat i l´anà lisi de coneguts (i, a vegades, controvertits) episodis i crisis, el què és la salut pública i com funciona la seva gestió.
L´aparició, brusca o progressiva, d´uns fets relacionats amb alguns sÃmptomes o malalties, sovint desconeguts o inhabituals, fa que els salubristes, aquells professionals que es dediquen a la salut pública (metges, veterinaris, farmacèutics, biòlegs, infermers...) hagin d´actuar, com si es tractés d´un episodi de CSI, com veritables investigadors, amb la conseqüent dosis d´incertesa, suspens i responsabilitat.
Algú va dir que per ser salubrista calia tenir una part de Quixot, pel punt romà ntic i idealista, una part de Robin Hood, per allò de perseguidor de la justÃcia, i una part de Maquiavel, per la capacitat diplomà tica necessà ria per assolir els objectius. Si hi ha una professió revolucionà ria, que realment es planteja millorar el món, aquesta és la salut pública.
La editorial
Comunicación
Redes sociales
|
Distribución
Envío de originales
Tienda
|
Nuestros sellos editoriales
LID Editorial
|
|